Właściwości pietruszki

    pietruszka

    Właściwości pietruszki były znane już przed naszą erą. Liście i korzenie były wykorzystywane w medycynie ludowej od wieków. Słowo to wywodzi się od łacińskiego (petra – skała), ponieważ można było ją znaleźć na skałach wapiennych, gdzie rosła w stanie dzikim. W Polsce najpopularniejsza jest odmiana włoska, czyli ta niekarbowana. Występuje w dwóch odmianach: pietruszka korzeniowa – jadalny korzeń, liście oraz pietruszka naciowa – jadalne są tylko liście. Znana jest w każdym domu.

    Natka pietruszki jest bogata w fosfor, żelazo (pomaga zwalczyć anemię), fluor i wapń, magnez i witaminę A (więcej niż marchew przez co zapobiega chorobą oczu), kwas foliowy, niezbędne kwasy tłuszczowe m.in. kwas alfa-linolenowy (obniża ciśnienie krwi, zapobiega nowotworom, spowalnia powstawanie zmian, które powodują twardnienie tętnic i miażdżycę).

    Natka zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy, dlatego w trakcie wiosny często polecam koktajl przygotowany z całej natki pietruszki, jabłka, soku z cytryny i wody” – mówi Kamila Ziemann, dietetyk prowadzący Centrum Dietetyczne EFEKT.

    Zaletą pietruszki jest to, że wspomaga nas w walce z alergią, a szczególnie teraz wiosną. Jest naturalnym „lekiem” hamującym wydzielanie histaminy podczas ataków alergii. Wskazana jest również podczas leczenia objawów reakcji alergicznej, takich jak pokrzywka.

    Zawarte w pietruszce składniki zwane flawonoidy, posiadają właściwości antynowotworowe. Oznacza to, że zmniejszają ryzyko zachorowań u kobiet na raka piersi oraz przewodu pokarmowego i skóry. Szczególnie ważna jest w diecie panów u których zmniejsza zachorowanie na raka prostaty.

    Mało która z pań wie o tym, że natka pietruszki pomaga w regulacji cyklu miesiączkowego i zwalcza towarzyszący miesiączce ból. Jej spożycie powinny ograniczyć panie w ciąży, ponieważ składniki w niej zawarte mogą wpłynąć na skurcze mięśni macicy. To szmaragdowo-zielone ziele wskazane jest dla osób, które borykają się z problemem zatrzymanych płynów. Spożywanie jej wspomaga w usunięciu nadmiarów wody. To sekret celebrytów, którzy chcą stracić dodatkowy ciężar przed wielkim wyjściem.

    Najlepsza jest pietruszka świeża, ponieważ wysuszona nie ma tak dobrego smaku oraz tyle wartości odżywczych. Najlepiej przechowywać ją w lodówce. Wcześniej należy ją oczyścić i odkroić końcówki korzeni, a liście umieścić na ręczniku papierowym i włożyć do lodówki.

    Zawsze w lecie powtarzam pacjentom, aby zakupili naście pęczków natki pietruszki, umyli, poszatkowali i umieścili w pudełkach w zamrażarce. Zimą to właśnie ta natka będzie pachniała świeżością i będzie miała najwięcej wartości odżywczych” - podpowiada Kamila Ziemann.

    Powrót do listy
    Przewiń do góry