Co nas rozgrzeje zimą ?

    e-peace

    Co nas rozgrzeje zimą ?

    Jest kilka przypraw, które dzięki swoim składnikom mają zastosowanie rozgrzewające i pomogą przetrwać zimę. Oprócz tego mają wiele innych cennych składników i zastosowań w różnych schorzeniach. Dołącz je do swojej codziennej diety, lecz się w naturalny sposób!

    Zacznijmy od imbiru. Dokładne pochodzenie imbiru nie jest znane do dnia dzisiejszego, ale od zawsze wiadomo, że roślina ta odznacza się wyjątkowymi właściwościami leczniczymi. Imbir zwiększa ukrwienie mózgu, przez co jest naturalnym do stosowania środków wspomagających pamięć oraz koncentrację oraz jest bardzo często składnikiem leków przeciwreumatycznych oraz herbatek łagodzących przeziębienia. Dodawany jest nie tylko do herbaty, ale również do piwa oraz do wina. Można go również włączyć do mięsa czy sałatek.

    Cynamon jest nie tylko smaczny i pięknie pachnie, ale ma też wyjątkowe właściwości lecznicze. Ta przyprawa potrafi sprawić, że poczujemy się ciepło i bezpiecznie. Dobrze działa na nasza psychikę, ale też na nasze ciało. Cynamon stanowi źródło błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Jest naturalnym antyoksydantem: wspomaga zwalczanie działania wolnych rodników, przez co opóźnia proces starzenia się komórek, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Stymuluje organy w naszym ciele i działa dobrze na trawienie.

    Sproszkowana papryka chilli to rodzaj ostrej przyprawy, wyrabianej z papryki rocznej. Jedna z najbardziej znanych odmian to Cayenne. Tradycyjne zastosowania obejmują użycie jako środek wykazujący ekstremalne działanie ogrzewające, wzmacniające osłabione funkcje wątroby, pobudzające układ krążenia. Pieprz kajeński może zapobiec przeziębieniu jeśli zastosujemy go przy jego pierwszych objawach w formie herbatki jako środek napotny.

    „Ostre przyprawy w jadłospisie nie tylko będą działać rozgrzewająco, ale dodatkowo podkręcą nam metabolizm. To wszystko dzięki działaniu termogenicznemu, które powoduje wzrost temperatury ciała, a co za tym idzie jak podaje część literatury, metabolizm przyspiesza o około 20% przez pół godziny po spożyciu. Kapsaicyna znajdująca się w chilli sprzyja zahamowaniu budowania tkanki tłuszczowej.” – potwierdza Kamila Ziemann, dietetyk z Centrum Dietetycznego EFEKT.

    Sara Maruszczak

     

    Powrót do listy
    Przewiń do góry